حقوق و قضا
در جمع مسئولان دفاتر نظارتی استان ها و شهرستان ها شورای نگهبان

عضو حقوقدان شورای نگهبان: نظارت از تخلف و فساد جلوگیری می کند

عضو حقوقدان شورای نگهبان: نظارت از تخلف و فساد جلوگیری می کند

به گزارش حقوق و قضا، عضو حقوقدان شورای نگهبان اظهار داشت: امیدواریم که قانون انتخابات بگونه ای به نگارش درآید تا مشکلات موجود را رفع کند و وضعیت های جدیدی به وجود بیاورد که رضایت مردم را به دنبال داشته باشد.


به گزارش حقوق و قضا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، خیرالله پروین، عضو حقوقدان شورای نگهبان که در جمع مسؤلان دفاتر نظارتی این شورا در استان ها و شهرستان ها سخن می گفت با گرامیداشت اعیاد شعبانیه عنوان کرد: بعضی از آیات قرآن کریم از خصوصیت های خاصی برخوردار می باشند و چنان بر دل می نشینند که گویا فرشته وحی حالا آنرا بیان کرده است.
وی ضمن اشاره به آیه ۱۳۹ سوره آل عمران اضافه کرد: خداوند در این آیه پرده از یک راز برای موفقیت و برتری برمی دارد. این آیه پاسخی به مشکلاتی است که جامعه ما و جوانان و شاید همه بشریت به آن مبتلا باشند. خداوند می فرماید که نه سستی کنید و نه اندوهگین باشید که شما از همه بالاترید؛ البته اگر که مومن باشید. منظور از این برتری هم برتری فکر و اندیشه است و بدان معناست که اگر سستی نکنید می تواند بر مشکلات غلبه کنید.
پروین بیان داشت: از این آیه قرآن کریم سه شرط مهم برای پیشرفت در زندگی قابل استخراج است. شرط نخست تلاش بی وقفه است؛ سستی و تنبلی آفت جان است که انسان را از عمل کردن بازمی دارد. سستی زنجیرهایی بر پایه اگرهای متعدد بر پای انسان می بندد و از حرکت باز می دارد. سستی باعث متوقف شدن در راه پیشرفت و حرکت خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه با دنیای پرغوغا و پرتلاطمی روبرو می باشیم که گاه ایمان و صداقت در آن کم رنگ و بازار آنها کساد می شود، اظهار داشت: قیدها و اگرهای متعدد و مختلفی وجود دارد که می تواند سد راه پیشرفت انسان ها شود.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان تصریح کرد: ما در هر شرایطی موظفیم تلاش خودمان را انجام بدهیم. مسلماً از تلاش ضرر نخواهیم کرد. حداقل نتیجه آن، کسب تجارب خواهد بود که می توانیم در ادامه مسیر از آن بهره ببریم.
وی دومین شرط پیشرفت را شادی و نشاط دانست و اظهار داشت: حزن و اندوه یکی از موانع پیشرفت بشر است. البته تحقق شادی و نشاط، شرایطی را می طلبد که برخی فردی و برخی اجتماعی هستند. در هر صورت با حزن و اندوه نمی توان بر مشکلات غلبه کرد. روانشناسان هم به این مسئله توجه بسیاری داشتند.
این استاد دانشگاه اظهار نمود: پیامبر اکرم (ص) زمانی که با ابوبکر به غاری پناه بردند و اندوهی از ترس و غم بر قلب ابوبکر نشست، پیامبر به ابوبکر فرمود که غمیگن مباش، خدا با ماست. امیدواری باعث می شود که در سخت ترین شرایط هم بتوانیم حرکت نماییم.
وی با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب همواره بر امیدواری تاکید دارند، عنوان کرد: انسان وقتی امید داشته باشد، اندوهگین نخواهد شد. بالاخره سختی ها در زندگی وجود دارد و این طبیعت خلقت است.
پروین شرط سوم پیشرفت را «ایمان» عنوان نمود و بیان نمود: این کلمه قریب به ۹۰ بار در قرآن کریم تکرار شده است. یکی از شگفت انگیزترین آیات، آیه ای است که خداوند فرموده است: ای کسانی که ایمان آورده اید به خدا و رسولش هم ایمان بیاورید؛ این بدان معناست که ایمان درجات مختلفی دارد. این گونه نیست که فرد بگوید ایمان آوردم، کافی باشد.
وی ادامه داد: در آیه دیگری عنوان شده است که شما باید بتوانید با ایمان، خویش را مستحکم کنید. ایمان خلوتگاهی در محضر خداست. انسان در آن خلوتگاه باید به این نتیجه برسد که در راه خداوند هیچ بن بستی وجود ندارد. از آلودگی ها و خودنمایی ها هم باید دوری کرد. انسان مومن باید به سخن خدا باور داشته باشد.
جهان درحال دگرگونی است
این عضو حقوقدان شورای نگهبان ضمن اشاره به حوادث و مشکلاتی که در سالهای نخست پیروزی انقلاب اسلامی به وجود آمد، اظهار داشت: امام چون ایمان و اعتماد به خدا داشت، ثابت قدم ایستاد. در زمان جنگ تمام دنیا ضد ما بود، اما امام لحظه ای واهمه نداشت. رهبر انقلاب هم با استقامت و اعتماد در سال ها و دهه های گذشته در مقابل مشکلات و فتنه ها ایستادند و امیدآفرینی کردند.
ایشان در ادامه به تشریح وضع موجود پرداخت و تصریح کرد: رهبری اخیرا فرمودند امید دادن به آینده با برنامه ریزی دقیق و نه صرفا در حرف و کلام و شعار، عمل به وعده ها و توجه به حل مشکلات و پیشگیری از گسترش ناامیدی در جامعه از کارکردهای اصلی مسؤلان در جامعه و نخبگان اثرگذار بر افکار عمومی است و اساسا تزریق فضای یاس و ناامیدی سبب خمودگی جامعه می شود.
پروین ضمن اشاره به سخن دیگری از رهبری در مورد برنامه ریزی های دشمنان برای ایجاد آشوب و اغتشاش در کشور در پاییز سالجاری اظهار داشت: اندیشه های امام برگرفته از فکر ناب اسلامی بود. آنچه که منشا قدرت جمهوری اسلامی شده است، ناشی از یک فکر و اندیشه متفاوت و اسلامی است. آن فکر ناشی از محاسباتی که حالا در دنیاست، نمی باشد.
وی افزود: چه در زمان پیش از انقلاب، چه پس از انقلاب و چه در دوران دفاع مقدس و بعد از آن، بر مبنای آن اندیشه متفاوت توانستیم پیش برویم و بر مشکلات فائق آییم.
این عضو حقوقدان با اشاره به اینکه عصر کنونی، عصر سایبری است، عنوان کرد: این عصر متفاوت از عصر خردورزی و اطلاعات محوری است. در این عصر فضای مجازی، دولت الکترونیک، هوش مصنوعی و... وجود دارد. این ها جهان را متفاوت کرده است. ما باید برای این عصر آماده باشیم و خودمان را نسبت به وضعیت های جدید مسلح نماییم.
وی افزود: جهان درحال دگرگونی و تحول است. امروزه دیگر تنها بمب اتم قدرت بازدارندگی ایجاد نمی نماید. ازاین رو جمهوری اسلامی ایران در زمان و اقتضائات مختلف با فکر و اندیشه از وضعیت های خودش دفاع می کند.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان ضمن اشاره به این که دشمنان در هر مقطعی با ایران دشمنی کردند، عنوان داشت: اما ایران اسلامی هر بار وضعیت جدیدی همچون موشکی و پهپادی به وجود آورد.
آموختیم که باید قدرتمند شویم
ایشان در ادامه به بازخوانی دیدگاه های بعضی از اندیشمندان سیاسی که در تخاصم با انقلاب اسلامی هستند، پرداخت و اظهار داشت: این افراد نئورئالیسم هستند که می گویند کشورها توسط جنگ ها و حوادث بزرگی که برای شان اتفاق می افتد، شناخته می شوند. آنها می گویند وضعیت و آینده هر کشوری به آخرین جنگ شان بستگی دارد. ازاین رو باید دید که این کشورها چه سیاست هایی دارند.
دکتر پروین ضمن اشاره به عملکرد روسیه در جنگ های جهانی اول و دوم عنوان کرد: روس ها در دو جنگ جهانی صد برابر ما در جنگ تحمیلی کشته دادند. روس ها کشته دادند و هزینه دادند تا یک ملت باقی بماند. ذهنیت روس ها این بود که ما باید کشته بدهیم تا حد فاصلی بین خودمان و کسانی که می خواهند به ما تجاوز کنند، حفظ نماییم.
وی در رابطه با جنگ ایران و عراق هم تصریح کرد: ما در جنگ تحمیلی هیچ چیزی نداشتیم و هیچ کس هم به ما کمک نکرد. حتی سیم خاردار هم به ما ندادند. ایران را در انزوای جغرافیایی قرار دارند. در نتیجه مسؤلان جمهوری اسلامی به این باور رسیدند که اگر می خواهیم بمانیم باید قدرت اول نظامی منطقه باشیم.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان تصریح کرد: دستاوردهای امروز ایران اسلامی محصول دوران دفاع مقدس است. دفاع هشت ساله ملت برآمده از وضعیت های موجود حتی مهم تر از انقلاب بود. دفاع مقدس مسؤلان و جامعه را تکان داد و از خواب بیدار کرد تا خودکفا بشویم.
وی بیان نمود: البته جنگ خسارات و هزینه هایی داشت. خیلی از دوستان و همرزمان مان به شهادت رسیدند. اما به برکت خون همان شهدا، ایران قوی تر شد و توانست تغییرات مهمی در منطقه به وجود بیاورد و قدرت منطقه ای بشود. ما پایگاه آمریکایی ها را مورد حمله قرار دادیم و آنها نتوانستند پاسخی بدهند.
پروین اظهار داشت: دشمن ۴۴ سال تلاش می کند تا قدرت ایران را محدود کند، اما ایران نسبت به گذشته قدرتمندتر شده است. جنگ به ما آموخت که باید روی پای خودمان بایستیم و بر همین مبنا قدرتمند شدیم.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان ضمن اشاره به تلاش هایی که برخی کشورهای عربی برای تغییر نام خلیج فارس انجام می دهند، اظهار داشت: به این گونه اقدام ها واکنش نشان داده خواهد شد، اما زمانی میتوان این اقدامات را خنثی کرد که خلیج فارس از بیگانگان خالی شود. باید کاری کرد که آمریکایی ها همه ناوهایشان را از خلیج فارس خالی کنند که ان شاالله این اتفاق در آینده رقم خواهد خورد.
جنگ اکراین و افول آمریکا
وی با اشاره به اینکه امروز «قدرت نرم» مهم تر از «قدرت سخت» است، اظهار داشت: ما با تمام توان در مقابل اشغالگری ایستاده ایم و از ملت های مظلوم هم حمایت می نماییم. یمنی ها در هشت سال جنگ، ۳۸۰ هزار نفر کشته دادند و نخستین کشور فقیر دنیا هستند، اما همچنان مقاوم در مقابل اشغالگران ایستاده اند.
پروین اظهار داشت: رفتارها و استانداردهای دوگانه غرب و آمریکا در رابطه با جنگ اکراین و جنگ یمن قابل توجه است. رئیس سابق ستاد ارتش آمریکا و فرمانده سابق ناتو می گوید که حادثه ۱۱ سپتامبر بهانه ای برای ویران کردن هفت کشور همچون ایران بود. آن شش کشور با جنگ نابود شدند، اما ایران به علت قدرت نرم نابود نشد. وی در ادامه می گوید که باید با قدرت نرم با ایران برخورد کرد و در این خصوص جنگ اقتصادی هم باید انجام داد.
وی اظهار داشت: بسیاری معتقدند که آمریکا درحال افول است و به جهت اینکه افول خویش را به عقب بیاندازد، جنگ اکراین را راه انداخت. از آن سو تلاش دارند بعضی از کشورها همچون ایران را به برخی از موضوعات همچون مسائل اقتصادی، دانشگاه ها و... مشغول کنند.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: غربی ها جنگ اکراین را برای تغییر اوضاع ایجاد کردند، اما خودشان گرفتار شدند. این روزها می بینیم که در کشورهای مختلف اروپا تظاهرات هایی برگزار می گردد و اروپا با موضوعات مختلفی روبرو شده است.
تحول در نظام های انتخاباتی
ایشان در ادامه به مبحث «تحول در نظام های انتخاباتی» که در دنیا مطرح است، اشاره نمود و اظهار داشت: امروزه نظام های انتخاباتی و دموکراسی های دنیا گرفتار چالش های عجیب و غریبی شده است. بعضی می گویند دموکراسی سنتی شکست خورده است. در مقاطعی با عوام فریبی توانستند کرسی هایی به دست آورند، اما جهان امروز چندقطبی است و فضای انتخاباتی، کشورها را برای چند سال درگیر می کند.
پروین افزود: شکست خوردگان در انتخابات ها می توانند در چارچوب اپوزیسیون یا طرح ادعای تقلب، کشور را سال ها گرفتار تلاطم کنند. ازاین رو اندیشمندان عنوان می کنند که نظام انتخاباتی احتیاج به پوست اندازی دارد و دموکراسی سنتی دیگر پاسخگو نیست.
وی بیان داشت: یکی از آخرین انتخاباتی که در جهان برگزار شد، انتخابات تونس بود. میزان شرکت کنندگان در این انتخابات ۹ درصد بود. در یک انتخابات دیگر که در ژاپن برگزار شد، ۱۱ درصد واجدان شرایط مشارکت کردند. اما غربی ها نیامدند بگویند که مشروعیت این نظام ها زیرسوال است. حتی اروپایی ها همان روزی که نتایج انتخابات تونس اعلام شد، به آنها کمک کردند.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان اظهار داشت: اما در مقابل در رابطه با انتخابات مجلس یازدهم که ۴۷ درصد مردم مشارکت کردند می گویند مجلس حداقلی؛ آن وقت انتخابات های خودشان با میزان مشارکت کمتری برگزار می گردد.
وی عنوان کرد: ما بر مبنای وظیفه دینی و قانونی از رای مردم پاسداری می نماییم و یکی از علل مشارکت مردم در انتخابات، اعتماد به مجریان است.
پروین در رابطه با اغتشاشات اخیر اظهار داشت: پس از چهار ماه جنگ ترکیبی و رسانه ای، مردم با شکوه در راهپیمایی ۲۲ بهمن حضور پیدا کردند. امیدواریم که قانون انتخابات بگونه ای به نگارش درآید تا مشکلات موجود را رفع کند و وضعیت های جدیدی به وجود بیاورد که رضایت مردم را به دنبال داشته باشد.
وی ضمن اشاره به سیاست های کلی انتخابات و تحولی که لازم است در نظام انتخاباتی به وجود بیاید، اظهار داشت: در این رابطه پارامترهایی همچون دولت الکترونیک وجود دارد که این ها وضعیت حکمرانی جدید هستند. زیرساخت های حقوقی و نظارتی جدیدی هم باید برای تحول به وجود آورد. فرایند سیاستگذاری هم مقدم بر ایجاد زیرساخت هاست که باید اصلاح گردد.
ضرورت نظارت بر انتخابات
پروین با تکیه بر لزوم نظارت بر انتخابات اظهار داشت: هر مجموعه ای برای رسیدن به غایت خودش باید بر اساس یک برنامه جامع عمل بکند. این برنامه جامع بدون نظارت میسر نخواهد شد. نظارت یکی از اصول بنیادین هر جامعه غایت گراست.
وی ادامه داد: آزادی رقابت در انتخابات فی نفسه مطلوب است، اما میل به قدرت امکان دارد جامعه را گرفتار مشکل کند. اگر نظارت نباشد، آرای مردم امکان دارد گرفتار اختلال شود و ذائقه های مردم را به سبب هایی سوق بدهد. برای دوری از مفاسد باید نظارت را تقویت کرد. نظارت هم باید به دستان کسانی باشد که تمایلی به نفع شخص خودشان نداشته باشند.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان اظهار داشت: شورای نگهبان در ۴۴ سال قبل کوشیده در این راه گام بردارد.
وی ضمن اشاره به اصل ششم قانون اساسی اظهار داشت: تاکید نظام جمهوری اسلامی بر حضور مردم پای صندوق های رای است. فلسفه نظارت هم برای سالم برگزار کردن انتخابات و پیشگیری از تخلفات و خطاهاست. مرجع نظارتی که مطابق قانون اساسی شورای نگهبان است از آرای مردم صیانت می کند.
پروین اظهار امیدواری کرد که طرح اصلاح قانون انتخابات که به صحن علنی مجلس رسیده هرچه سریعتر به سرانجام برسد و ایرادات قانون فعلی را به حداقل برساند تا آن کسانی که شرایط دارند در معرض انتخاب مردم قرار بگیرند.



1401/12/12
10:18:08
5.0 / ۵
416
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
judcms.ir - مالکیت معنوی سایت حقوق و قضا متعلق به مالکین آن می باشد