حقوق و قضا
یك كارشناس مسائل حقوقی مطرح كرد

حذف الزام به ثبت انتقال خودرو در دفتر اسناد، با اصلاح قانون امكانپذیر است

حذف الزام به ثبت انتقال خودرو در دفتر اسناد، با اصلاح قانون امكانپذیر است

یک کارشناس مسائل حقوقی با اشاره به رای دیوان عدالت اداری در خصوص الزامی نبودن مراجعه مردم به دفاتر اسناد برای نقل و انتقال خودرو اظهار داشت: قانونگذار در مورد اتومبیل طبق ماده 29 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی تنظیم سند رسمی انتقال در دفتر اسناد رسمی را الزامی دانسته است پس حذف این مساله با اصلاح ماده 29 امکان پذیر خواهد بود.



منصور رحمدل در گفت و گو با ایسنا در رابطه با رای دیوان عدالت اداری در خصوص الزامی نبودن ثبت اموال منقول در دفاتر اسناد رسمی اظهار داشت: اولا بنظر می رسد رای شماره ۱۸۶۳ مورخ ۱۳۹۹/۱۲/۲ هیات عمومی دیوان عدالت اداری مغایر نص ماده ۲۹ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی است. به سبب این ماده «نقل و انتقال خودرو به سبب سند رسمی انجام می شود، دارندگان وسایل نقلیه مکلفند پیش از هرگونه نقل و انتقال وسایل مذکور در دفاتر اسناد رسمی، ابتدا به ادارات راهنمایی و رانندگی یا مراکز تعیین شده از طرف راهنمایی و رانندگی جهت بررسی اصالت وسیله نقلیه، هویت مالک، پرداخت جریمه ها و دیون معوق و تعویض پلاک به نام مالک جدید مراجعه نمایند.

تبصره۱ـ نیروی انتظامی می تواند با همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، امکان استقرار دفاتر اسناد رسمی را به تعداد کافی در مراکز تعویض پلاک فراهم آورد.

تبصره۲ـ بخشنامه روش اجرای این ماده و نحوه حضور دوره ای و با رعایت نوبت برای تمامی دفاتر اسناد رسمی در مراکز تعویض پلاک توسط وزارتخانه های دادگستری و کشور و نیروی انتظامی ظرف یک ماه تهیه و به تصویب هیأت وزیران می رسد.»

وی افزود: در این ماده قانونگذار صراحتا به لزوم تنظیم سند رسمی انتقال خودرو در دفاتر اسناد رسمی اشاره و در تبصره یک نیز بر این امر تاکید کرده است. عبارت «قبل از هرگونه نقل و انتقال وسایل مذکوردر دفاتر اسناد رسمی» دلالت آشکار بر آن دارد که تنظیم سند رسمی انتقال در دفاتر اسناد رسمی الزامی است. در تبصره یک نیز به استقرار دفاتر اسناد رسمی در مراکز تعویض خودرو اشاره نموده است، امری که هم اکنون معمول است. بدین سبب طبق این ماده مامورین انتظامی فقط مجاز به تعویض پلاک شده اند نه تنظیم سند رسمی انتقال.

این حقوقدان اظهار داشت: ثانیا موضوع مورد شکایت فقط ناظر به تنظیم سند انتقال اتومبیل بوده ولی هیات عمومی دیوان عدالت اداری از حدود شکایت فراتر رفته و حکم را به عدم لزوم تنظیم سند انتقال در مورد همه اموال منقول تسری داده است. باتوجه به مواد ۴۶ و ۴۷ قانون ثبت اسناد نیز قانونگذار اساسا تنظیم سند انتقال را در مورد اموال منقول الزامی ندانسته و حکم مواد مزبور فقط ناظر به اموال غیرمنقول است. ولی قانونگذار استثنائا در مورد اتومبیل طبق ماده ۲۹ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی تنظیم سند رسمی انتقال در دفتر اسناد رسمی را الزامی دانسته است. این الزام بدین معناست که سند عادی انتقال در مورد اتومبیل در مراجع رسمی مورد پذیرش نیست.

وی در آخر اظهار نمود: ثالثا اگر نظر جامعه بر این است که تنظیم سند رسمی انتقال در مورد اتومبیل در دفاتر اسناد رسمی الزامی نیست، که ظاهرا چنین است و مردم عمدتاً به حق از هزینه بالای تنظیم سند انتقال در دفاتر اسناد رسمی گله مند هستند و در حقیقت این امر را بعنوان منبع درآمدی برای دولت تلقی می کنند این امر در قالب رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری امکان پذیر نیست و فقط با اصلاح ماده ۲۹ امکان پذیر خواهد بود. راه دوم آنست که در وکالت تعویض پلاک اختیار انتقال مالکیت هم تفویض شود و مامورین انتظامی موقع تعویض پلاک امکان این امر را داشته باشند و برگ سبز مربوط به تعویض پلاک فقط دلالت بر تعویض پلاک نداشته باشد بلکه متضمن انتقال مالکیت هم باشد و نکته بعدی آن که رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری برای مراجع قضایی لازم الاتباع نیست. نتیجه آن که بنظر می رسد رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری بیش از آن که راهگشا باشد مشکل آفرین خواهد بود و تنها چاره مساله مداخله قانونگذار است.




1400/01/16
11:22:22
5.0 / 5
1069
تگها: اسناد , ثبت , حقوق , حكم
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
judcms.ir - مالکیت معنوی سایت حقوق و قضا متعلق به مالکین آن می باشد