حقوق و قضا
آشنایی با قوانین،

ترتیب رسیدگی در دادگاه های کیفری به چه صورت است؟

ترتیب رسیدگی در دادگاه های کیفری به چه صورت است؟

مبحث دوم از فصل سوم قانون «آیین دادرسی کیفری» از مواد ۳۵۸ تا ۳۷۳  به مبحث «ترتیب رسیدگی» در دادگاه ها پرداخته است.


به گزارش حقوق و قضا به نقل از ایسنا، در ادامه گزارش های آشنایی با قوانین، مبحث دوم از فصل سوم قانون «آیین دادرسی کیفری» را مرور می نماییم.
مبحث دوم – ترتیب رسیدگی

ماده ۳۵۸- دادگاه بعد از تشکیل جلسه و اعلام رسمیت آن، ابتدا درمورد شخص متهم به شرح مواد (۱۹۳) و (۱۹۴) این قانون اقدام و سپس به دیگر اشخاصی که در دادرسی شرکت دارند، اخطار می نماید در موقع محاکمه برخلاف حقیقت، وجدان، قوانین، ادب و نزاکت سخن نگویند، آنگاه رسیدگی را شروع می کند.

ماده ۳۵۹- رسیدگی در دادگاه به صورت ترافعی و به ترتیب زیر انجام می شود:
الف- قرائت کیفرخواست توسط منشی دادگاه یا استماع عقیده دادستان یا نماینده وی در مواردی که مطابق قانون، پرونده با بیان ادعای شفاهی در دادگاه مطرح گردیده است.
ب – استماع اظهارات و علل دادستان یا نماینده وی که برای اثبات افترا انتسابی عرضه می شود.
پ – استماع اظهارات شاکی یا مدعی خصوصی که شخصاً یا از جانب وکلای آنان بیان می شود.
ت – پرسش از متهم راجع به قبول یا رد افترا انتسابی و استماع دفاعیات متهم و وکیل او، که عیناً توسط منشی در صورتمجلس قید می شود.
ث – در صورت انکار یا سکوت متهم یا وجود تردید در صحت اقرار، دادگاه آغاز به تحقیقات از متهم می کند و اظهارات شهود، کارشناس و اهل خبره‏ای که دادستان یا شاکی، مدعی خصوصی، متهم و یا وکیل آنان معرفی می‏کنند، استماع می نماید.
ج – بررسی وسایل ارتکاب جرم و رسیدگی به سایر ادله ابرازی از جانب طرفین و انجام هر نوع تحقیق و اقدامی که دادگاه برای کشف واقع، ضروری تشخیص می دهد.

ماده ۳۶۰- هرگاه متهم به صورت صریح اقرار به ارتکاب جرم کند، به صورتی که هیچ گونه شک و شبهه ‏ای در اقرار و هم تردیدی در صحت و اختیاری بودن آن نباشد، دادگاه به استناد اقرار، رای صادر می کند.

ماده ۳۶۱- دادگاه باید خلاصه اظهارات دادستان یا نماینده وی و عین اظهارات طرفین، شهود، کارشناس و اهل خبره را در صورتمجلس درج کند.

ماده ۳۶۲- دادگاه علاوه بر رسیدگی به ادله مندرج در کیفرخواست یا ادله مورد استناد طرفین، هرگونه تحقیق یا اقدامی که برای کشف حقیقت لازم است را با قید جهت لزوم آن انجام می دهد.

ماده ۳۶۳- هرگاه در حین رسیدگی، جرم دیگری کشف شود که بدون شکایت شاکی قابل تعقیب باشد، دادگاه بدون ایجاد وقفه در جریان رسیدگی، حسب مورد، مبحث را به دادستان یا رئیس حوزه قضایی مربوط اعلام می کند.

ماده ۳۶۴- در پرونده ای که دارای متهم اصلی، شریک و معاون است و همه در دادگاه حاضرند، تحقیقات از متهم اصلی آغاز می شود.

ماده ۳۶۵- هرگاه در پرونده‏ای، متهمان مختلف باشند و یا متهم اصلی، شریک و معاون داشته باشد، حتی اگر به یک یا چند نفر از آنان دسترسی نباشد، دادگاه مکلف به رسیدگی و صدور رای است، مگر این که رسیدگی غیابی جایز نباشد و یا نسبت به بعضی از متهمان به هر علت نتوان رای صادر کرد. در این صورت، دادگاه پرونده را نسبت به این متهمان مفتوح نگه می‏دارد.

ماده ۳۶۶- هرگاه رسیدگی به اتهامات مختلف متهم باعث طولانی شدن جریان دادرسی شود، دادگاه در مورد اتهاماتی که تحقیقات آنها کامل است اقدام به صدور رای می‏نماید.

ماده ۳۶۷- دادگاه برای شاکی، مدعی خصوصی، متهم و شاهدی که قادر به سخن گفتن به زبان فارسی نیست، مترجم مورد وثوق از بین مترجمان رسمی و در صورت عدم دسترسی به او، مترجم مورد وثوق دیگری تعیین می کند. مترجم باید سوگند یاد کند که راستگویی و امانتداری را رعایت کند. عدم اتیان سوگند سبب عدم پذیرش ترجمه مترجم مورد وثوق نیست.

ماده ۳۶۸- دادگاه برای شاکی، مدعی خصوصی، متهم و شاهدی که ناشنوا است یا قدرت تکلم ندارد، فرد مورد وثوقی که توانایی بیان مقصود او را از راه اشاره یا وسایل فنی دیگر دارد، بعنوان مترجم انتخاب می کند. مترجم باید سوگند یاد کند که راستگویی و امانتداری را رعایت کند. درصورتیکه افراد مذکور قادر به نوشتن باشند، منشی دادگاه سؤال را برای آنان می نویسد تا به صورت کتبی پاسخ دهند.

ماده ۳۶۹- بعد از شروع محاکمه توسط دادگاه، محاکمه تا صدور حکم استمرار دارد و درصورتیکه محاکمه به طول انجامد، به قدر ضرورت تنفس داده می شود.

ماده ۳۷۰- درصورتیکه دادگاه در جریان رسیدگی، احتمال دهد متهم حین ارتکاب جرم مجنون بوده است، تحقیقات لازم را از نزدیکان او و سایر مطلعان به عمل می آورد، نظریه پزشکی قانونی را تحصیل می کند و با احراز جنون، نسبت به اصل افترا به صدور قرار موقوفی تعقیب مبادرت می کند و با رعایت اقدامات تأمینی برای متهم تصمیم می گیرد.

تبصره – درصورتیکه جرایم مشمول این ماده مستلزم پرداخت دیه باشد، طبق مقررات مربوط اقدام می شود.

ماده ۳۷۱- پیش از ختم دادرسی، درصورتیکه شاکی یا مدعی خصوصی راجع به مبحث شکایت، مطلب جدیدی داشته باشد، استماع می شود و دادستان یا نماینده وی هم می تواند عقیده خویش را اظهار کند. دادگاه مکلف است قبل از اعلام ختم دادرسی، به متهم یا وکیل او اجازه دهد که آخرین دفاع خویش را بیان کند. هرگاه متهم یا وکیل وی در آخرین دفاع مطلبی اظهار کند که در کشف حقیقت مؤثر باشد، دادگاه مکلف به رسیدگی است.

ماده ۳۷۲- قاضی دادگاه نباید قبل از اتمام رسیدگی و اعلام رای، در مورد برائت یا مجرمیت متهم اظهار عقیده کند.

ماده ۳۷۳- دادگاه بعد از اعلام ختم رسیدگی، نمی تواند لوایح، اسناد و مدارک جدید را دریافت کند.





منبع:

1401/05/14
22:07:24
5.0 / ۵
765
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
judcms.ir - مالکیت معنوی سایت حقوق و قضا متعلق به مالکین آن می باشد