حقوق و قضا
رئیس قوه قضاییه:

نباید اجازه داد طلاق توافقی به سهولت صورت گیرد

نباید اجازه داد طلاق توافقی به سهولت صورت گیرد

به گزارش حقوق و قضا رئیس قوه قضاییه با اشاره به اینكه نباید اجازه داد كه طلاق توافقی به سهولت صورت گیرد، اظهار داشت: طلاق توافقی عموما در ارتباط با ماه های اول زندگی است و ما باید ارزیابی نماییم كه آیا این طلاق درست است یا درست نیست.



به گزارش حقوق و قضا به نقل از مرکز رسانه قوه قضاییه، سید ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضاییه امروز (چهارشنبه) در بازدید سرزده از مجتمع قضایی خانواده شماره یک استان تهران، بعد از بازدید از این مجتمع و دیدار رو در رو با رجوع کنندگان، کارکنان و قضات، با حضور در جمع کارکنان و قضات این مجتمع نکات مهمی را در رسیدگی به پرونده های مربوط به مسائل خانواده بیان کرد.

رئیسی ضمن قدردانی از زحمات کارکنان و قضات مجتمع قضایی خانواده شماره یک استان تهران، با اعلان اینکه طبق آیات و روایات، اساس و بنیان خانواده بر مودت، رحمت و عشق ورزی بنا شده است، اظهار داشت: رابطه زوجیت یک ارتباط حقوقی است، اما اساس و پایه آنرا دلدادگی تشکیل می دهد.

رئیس قوه قضاییه با تاکید بر این نکته که تمام تلاش ها باید معطوف به استقامت بنیان خانواده باشد، اظهار داشت: عدم گسست خانواده یک اصل اساسی است و تمام کوشش های فرهنگی، اجتماعی، قضایی و سیاسی ما باید برای حفظ بنیان خانواده باشد.

رئیسی ضمن تاکید بر ضرورت صدمه شناسی دقیق مشکلات موجود در بنیان خانواده که باید توسط دانشگاهیان، حوزویان و مسؤلان بخش های مختلف کشور صورت گیرد، اشاره کرد: اگر نظام خانواده به هر شکلی گرفتار صدمه و تزلزل شود، دادگاه چاره این صدمه ها نیست، بلکه دادگاه آخرین مرحله حل این صدمه و مشکل است.

رییسی با تاکید بر ضرورت تقویت نظام حکمیت برای مسائل خانواده، آنرا راهکاری عنوان نمود که قرآن کریم برای مسائل و دعاوی خانوادگی مطرح کرده است.

رئیس قوه قضاییه با اعلان اینکه قرآن کریم راهکار حل مسائل خانواده را حکمیت عنوان کرده است، خطاب به قضات اظهار داشت: اهمیت حکمیت در اینجاست که ممکنست شما یک حکم طلاق صادر کنید و یک روز بعد سازش صورت گیرد یا بالعکس یک حکم سازش صادر کنید، ولی هیچگاه این سازش اتفاق نیافتد.

رئیسی اشاره کرد: آنچه در مبحث حکمیت اهمیت فراوانی دارد این است که وابستگان و پیوستگان زوجین که شاهد عقد بودند، برای حکمیت و سازش زوجین در هنگام بروز مشکل هم وارد میدان شوند و با کدخدامنشی و ریش سفیدی مبحث را فیصله دهند.

رئیسی، احیای نقش قاضی مشاور زن در مجتمع های قضایی را یکی از لزوم های مهم برای حل مشکلات مجتمع های خانواده و حرکت به سمت اصل حکمیت در این پرونده ها عنوان نمود و اضافه کرد: از کارهای مهمی که در این دوره باید صورت گیرد، استفاده از ظرفیت بانوان در قضاوت است.

رئیس قوه قضاییه سازوکارهای حل اختلاف، داوری و مشاوره را از مهم ترین سازوکارهای قبل از دادگاه عنوان نمود که باید فعال شوند و در مجموع راهبرد حکمیت در مبحث پرونده های خانواده را تقویت کند تا کار به دادگاه ها و محاکم نرسد.

رئیسی با اعلان اینکه مسائل مربوط به خانواده و زن، مسائلی چند ساحتی است که نباید آنرا صرفاً یک مساله حقوقی دانست، عنوان کرد: موضوعات مربوط به خانواده و زن، همچون مباحث چند رشته ای هستند و بنا بر این مطالعات و راهکارهایی که درباره آنها عرضه می شود باید چند رشته ای باشند.

رئیس قوه قضاییه همینطور به مساله مهریه اشاره نمود و اضافه کرد: از مهریه در متون دینی بعنوان صداق یاد شده که صداق به معنای نشانه صداقت طرفین است. برهمین اساس مهریه نباید به سلاحی بین دو طرف برای کشمکش آنها تبدیل گردد. گاهی زوج بواسطه مهریه بر زوجه ظلم می کند و گاهی این ابزار توسط زوجه ضد زوج استفاده می شود.

وی با اعلان اینکه مهریه حقی بر جانب زوجه است که حتما باید پرداخت گردد، اظهار داشت: مهریه برعهده زوج است و اگر زوج توانایی پرداخت آنرا نداشته باشد، باید مهریه را تقسیط کرد، ولی این مساله به معنای ساقط شدن دِین از او نیست. از طرف دیگر هم اگر افرادی برای فرار از پرداخت دِین اموال خویش را به نام کس دیگری کنند، این خود باردیگر یک جرم دیگری است که نباید با آن مماشات کرد.

رئیس قوه قضاییه با اشاره به لزوم وجود سازوکار پشتیبانی و اطلاعاتی برای قاضی اظهار داشت: وقتی یک زن برای مهریه یا نفقه خود به عدلیه و دستگاه قضایی پناه می آورد، قاضی باید به اطلاعات و حساب های طرف مقابل دسترسی داشته باشد تا اگر ظلمی به او روا شده، بتواند از این ظلم جلوگیری کند.

رئیسی با اعلان اینکه مهریه دِینی است که باید پرداخت گردد و کسی نگفته این دِین نباید پرداخته شود، اشاره کرد: ما گفته ایم اگر احراز شود که زوج توانایی پرداخت مهریه را ندارد، راهکار پرداخت مهریه توسط او «زندان رفتن» نیست.

رئیس قوه قضاییه با اشاره به جدی گرفتن مبحث «عاطفه مادری» توسط قضات خانواده، اظهار داشت: من از مردانی که رحم و مروت ندارند و گاها برای هفته ها و ماه ها، مادر را از دیدن فرزندشان محروم می کنند، تعجب می کنم. مگر می شود به عاطفه مادری بی توجه بود؟ مادران در این مواقع به عدلیه پناه می آورند تا اجازه ندهند نسبت به عاطفه مادری آنها این ظلم فاحش صورت گیرد. حتما باید جلوی این نوع روحیات که بخواهد حق فرزند را نادیده گرفت، گرفته شود.

رئیس قوه قضاییه با اعلان اینکه خانمی که به عدلیه پناه می آورد، حتما باید از او رفع ظلم شود، اظهار داشت: ما باید سازوکاری در دادگستری ایجاد نماییم که اجازه داده نشود ظلم جدایی طولانی مدت فرزند از مادر اتفاق بیفتد. ما باید دسترسی قاضی به اسناد و اطلاعات را به نحوی ایجاد نماییم که به دسترسی افراد به حقوق شان کمک نماید.

رئیسی همینطور با اعلان اینکه نباید اجازه داد که طلاق توافقی به سهولت صورت گیرد، اظهار داشت: طلاق توافقی عموما مربوط به ماه های اول زندگی است و ما در اینجا باید ارزیابی نماییم که آیا این طلاق درست است یا درست نیست. نقش حکمیت، مشاوره و ریش سفیدی در مبحث طلاق های توافقی بسیار موثر است.

رئیس قوه قضاییه ضمن انتقاد از آن دسته دفاتر مشاوره ای که در مرحله اول رجوع یکی از زوجین، آنها را سریعا به طلاق سفارش می کنند، اظهار داشت: دعاوی حوزه خانواده، وکلای خاصی را می طلبد. درست است که وکلا از موضوعات حقوقی آگاه هستند، اما این کافی نیست و وکلای مربوط به دعاوی خانواده باید با مسائل این حوزه آشنا باشند. مشاهده می شود که برخی دفاتر مشاوره در همان مرحله اول رجوع خانواده، به جای آنکه طرفین را به سازش دعوت کنند آنها را به جدایی سفارش می کنند. این کار نه شرعی، نه حقوقی و نه متناسب با سیاست های نظام است. هر کس که مشاور روانشناسی بود لزوما نمی تواند مشکلات خانواده ها را حل کند.

رئیسی دادگاه را آخرین مرحله رسیدگی به مشکلات خانواده دانست و در همین زمینه بر نقش شوراهای حل اختلاف در بخش خانواده و حوزه مشاورت پیش از دادگاه خانواده، اصرار کرد.

رئیس قوه قضاییه با اعلان اینکه یکی از فاکتورهای تلاش در مجتمع های قضایی خانواده، وقت گذاشتن قضات بر روی یک پرونده برای صلح و سازش است، اظهار داشت: همانطور که شورای حل اختلاف کارآمد آن شورایی است که صلح و سازش بیشتری داشته باشد، مجتمع قضایی کارآمد هم آن مجتمعی است که صلح و سازش بیشتری در آن دیده شود. خانمی که مسئول شعبه شورای حل اختلاف بودند گفتند که ما ۵۰ درصد مسائل خانواده را در شعبه شورای حل اختلاف حل می نماییم که این آمار، آمار خیلی خوبی است.

رئیس قوه قضاییه مساله دادگاه های خانواده را یکی از محورهای مهم تحولی در دوره جدید قوه قضاییه برشمرد و تاکید کرد: امید است با اقدامات در نظر گرفته شده تحول قابل توجهی در حوزه دادگاه های خانواده صورت بگیرد. امیدواریم حداکثر ظرف مدت سه ماه، با نگاه به سیاست های جدید نظیر تقویت بخش های پیش از دادگاه و احیای نقش مشاورین و قضات زن، شرایط متفاوتی برای مجموعه های دادگاه های خانواده داشته باشیم.

رئیسی عنوان کرد: کاهش احکام مربوط به بازداشت در دادگاه های خانواده، کار بسیار خوبی است چون که هم دوره کروناست و هم اینکه با صرف بازداشت فرد، پول تهیه نمی گردد.





منبع:

1399/08/16
11:57:17
5.0 / 5
1291
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۱
judcms.ir - مالکیت معنوی سایت حقوق و قضا متعلق به مالکین آن می باشد